Teruggave BTW NL op thuisbatterij

Voor een thuisbatterij bestaat er op dit moment geen subsidie in Nederland. Toch is er sinds kort een groot financieel voordeel beschikbaar. Je kan de 21% btw over zo’n accu helemaal terugkrijgen via de Belastingdienst. Hoe zit het nu met de btw-regeling over een volledige zonnepanelen-installatie (incl. batterij)? 

Een kort overzicht: 

- Btw over zonnepanelen: vroeger kon je ook voor zonnepanelen de btw terugvragen. Sinds 2023 kwam daar echter verandering in. Nu betaal je direct 0% btw over je zonnepanelen, zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten. Je hoeft dus geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Makkelijk én goed voor je portemonnee! 

- Btw over thuisbatterij: je hoeft nu geen btw meer te betalen over je thuisbatterij. Je kan die btw namelijk volledig terugkrijgen via de Belastingdienst. Kortom, je krijgt in 1 klap 21% korting voor je thuisaccu. Zo profiteer je van een lagere terugverdientijd en een optimaal rendement!

Voorwaarden

  1. Type thuisbatterij: je kan enkel btw terugkrijgen voor een slimme thuisbatterij. De accu moet beschikken over software om automatisch te (ont)laden op gunstige momenten, uitgaande van dynamische energieprijzen. Let dus op: niet elke thuisaccu werkt op deze manier.
  2. Type energiecontract: om gebruik te maken van een slimme thuisbatterij moet je ook een dynamisch energiecontract hebben. Dat contract moet op de naam van de aanvrager van de btw teruggave staan.
  3. Handelen met energie: met een slimme accu en een dynamisch energiecontract kan je energie ‘verkopen’. Dat betekent dat je accu oplaadt wanneer de prijs voor elektriciteit laag is en dat deze ontlaadt bij een hogere prijs. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer en kan je de btw dus ook terugkrijgen.
  4. Geen eerder gebruik van Kleine Ondernemersregeling: heb je al zonnepanelen en maakte je gebruik van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) om hierover btw terug te krijgen? Dan zal de Belastingdienst je aanvraag voor de thuisaccu mogelijk weigeren. Tenzij je de aankoop van de batterij en je energiecontract op de naam van je partner zet.

Procedure BTW NL terugvragen

  1. Je ontvangt de factuur van je thuisbatterij: Na de installatie van de thuisbatterij ontvang je de eindfactuur van je erkende installateur. Erg belangrijk is dat het gaat om een slimme thuisbatterij. Die factuur heb je nodig om de btw over je thuisbatterij terug te krijgen.
     
  2. Je sluit een dynamisch energiecontract af:  Voor de btw teruggave heb je ook een dynamisch energiecontract nodig. Heb je die nog niet? Dan moet je dus nog eerst zo’n contract afsluiten. Dat contract vind je terug in je online account bij je energieleverancier.
     
  3. Je vraagt de btw over je thuisaccu terug bij de Belastingdienst:  Heb je je eindfactuur ontvangen en heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan je de btw over je batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Laat je die registratie, administratie, … liever over aan een expert? Dan schakel je beter een bedrijf in. Zij bekijken of je aan alle voorwaarden voldoet en regelen de btw teruggave voor je thuisbatterij van A tot Z.
     
  4. Je krijgt 21% btw terug:  Binnen 6 à 8 maanden krijg je de 21% btw over je thuisbatterij teruggestort op je bankrekening. Heb je een bedrijf ingeschakeld voor de aanvraag? Let dan op: voor het hele proces rekent zo’n bedrijf een vergoeding aan. Dat bedrag betaal je echter alleen als je het volledige btw-tarief hebt teruggekregen. En uiteraard is dat bedrag altijd veel hoger dan de kosten van zo’n bedrijf. (tot 1.300 à 1.500 euro voor een accu van 10 kWh).

Meer nieuws

Slotshow ESDEC Solarbus Tour
Slotshow ESDEC Solarbus Tour
26/04/2024

Kom jij samen met ons vieren? Sluit op 31 mei aan bij de slotshow van de Esdec Solar Bus-tour.

Kom langs en ontdek tijdens het evenement hun volledige assortiment.

SolarSolutions Amsterdam
SolarSolutions Amsterdam
07/02/2024

Op 19, 20 en 21 maart is de Solar Solutions beurs terug in Expo Greater Amsterdam: de grootste solar-vakbeurs van Noordwest-Europa. Meer dan 500 innovaties en ruim 100 praktische seminars over de nieuwste ontwikkelingen rondom energieopslag, slimme producten, en een steeds breder aanbod aan zonnepanelen.

GPC Europe - Sigenergy
GPC Europe - Sigenergy
05/02/2024

Vanaf heden bundelen GPC Europe en Sigenergy hun krachten voor duurzame energieoplossingen. 
GPC Europe en Sigenergy kondigen verheugd hun samenwerking aan om innovatieve duurzame energieoplossingen te leveren.