Slim en écht duurzaam investeren, kan ook zonder terugdraaiende teller

Nu de terugdraaiende teller voor zonnepanelengebruikers geschrapt wordt door een beslissing van het Grondwettelijk Hof, blijven zo’n half miljoen Vlaamse gezinnen – bijna letterlijk – in de kou staan. Om tegemoet te komen aan het verlies van die gunstige constructie, presenteert GPC Europe interessante oplossingen die het eigen verbruik een boost geven. Yves Struyve van GPC Europe: “Dankzij onze slimme sturingen en batterijen kan overtollige zonne-energie toch worden opgeslagen, met een lagere energiefactuur tot gevolg.”

 

Wie tussen begin 2006 en eind 2020 zonnepanelen liet plaatsen, had gedurende 15 jaar recht op het principe van de terugdraaiende teller. Die loopt op wanneer je meer energie verbruikt dan produceert, en loopt af wanneer je meer energie produceert dan verbruikt. Onlangs heeft het Grondwettelijk Hof deze constructie echter tenietgedaan, waardoor de overtollig opgewekte energie van de consument voortaan naar het energienet verdwijnt. Een serieuze domper voor zij die net hebben geïnvesteerd in zonnepanelen om van deze gunstige constructie te profiteren.

 

Alternatieve oplossingen

Maar er zijn andere mogelijkheden. GPC Europe, een groothandel in fotovoltaïsche zonne-energieproducten en batterijen, heeft de technologie klaar om het eigen verbruik te boosten en zo de energiefactuur laag te houden. Yves Struyve van GPC Europe: “Slimme batterij-oplossingen kunnen, met steun van de overheid, het verlies van de terugdraaiende teller compenseren. Door bijvoorbeeld een elektrische batterij te installeren, kan deze verloren energie opgeslagen worden om later te gebruiken. Reeds met een relatief kleine batterij kan het eigen verbruik verdubbelen. Overtollige zonne-energie kan ook worden opgeslagen in warmte. Dat is een stuk goedkoper en zeer efficiënt! Ongebruikte energie wordt dan omgeleid naar bijvoorbeeld een boiler, warmtepomp of accumulatoren.”

 

Op zoek naar de verborgen gratis batterij in huis

Met de slimme sturingen van GPC stuur je zelf geproduceerde en ongebruikte energie niet naar het net, maar hou je het bij in de vorm van bijvoorbeeld sanitair warm water. Eens de opgewekte zonne-energie hoger ligt dan het verbruik in huis, wordt de boiler opgestookt. Met exact de juiste hoeveelheid energie die je anders op het elektriciteitsnet zou laten gaan.   Tijs Neutjens installeerde deze slimme sturing: “In september plaatste ik een thermische opslag. Ik was verrast hoe snel en eenvoudig het installeren was. Maar ik was nog veel meer verrast over het resultaat. Ik schat dat er 1000 kWh per jaar aan energie kan bijhouden worden, en dat in de zomer en in het tussenseizoen alle energie voor het warm water op deze manier kan opgewekt worden.”

 

Warme oproep: ondersteun duurzame investeringen

“We verwachten niet dat de overheid achterhaalde groenestroomcertificaten en andere ingewikkeld geconstrueerde tarieven uit de mouw schudt, die opnieuw voor rechtsonzekerheid zorgen”, zegt Yves Struyve van GPC Europe. In plaats daarvan doen wij een warme oproep naar de overheid om duurzame investeringen te ondersteunen. Dit past perfect in het kader van de corona-investeringsstrategie om duurzaamheid en efficiëntie te ondersteunen. Een uitgelezen kans om een gebalanceerd elektriciteitsnet uit te bouwen, waar we nog decennialang de vruchten van zullen plukken.”

Meer nieuws

Haal het maximale uit uw PV installatie met GPControl
Haal het maximale uit uw PV installatie met GPControl
20/04/2021

Haal het maximale uit uw PV installatie met GPControl. Met GPControl stuurt u automatisch uw PV overschot naar uw boiler of warmtepomp in plaats van het te injecteren in het net!

Top PV Supplier-award voor GPC Europe
Top PV Supplier-award voor GPC Europe
24/03/2021

EuPD Research heeft voor het tweede jaar op rij GPC Europe beloond met de Top PV Supplier-award. “Een geweldig gevoel dat onze inspanningen worden erkend”, klinkt CEO Yves Struyve blij.

Antarctica kleurt groen!
Antarctica kleurt groen!
05/02/2021

Antarctica is een van de winderigste, koudste en droogste plaatsen op deze planeet. Het gebruik van hoogwaardige en kwaliteitsvolle materialen is absoluut een must! Het Princess Elisabethstation koos daarom voor PullThePlug en GPC Europe als partners in het voorzien van een op maat gemaakte PV oplossing.